понедељак, 6. фебруар 2012.

KONDENZACIJA I BUĐ



 - Kondenzacija nije ništa neobično. Pojavljuje se usled razlike u temperaturi i količini vlage u vazduhu

Kondenzacija je svakodnevna, prirodna pojava......Ako govorimo o prostoru u kojem svakodnevno boravimo, kondenzacija će se redovito pojaviti na najhladnijim delovima prostora, što su gotovo uvek vertikalni ili krovni prozori.

Što je zapravo kondenzacija?

Kondenzacija je prirodni fenomen. Javlja se kao vlažni magličasti sloj na površini boca, ogledala, pločica, stakala i sličnih objekata. Pravilo je da topli vazduh može prihvatiti više vodene pare od hladnog. Kada topli zvazduh zasićen vlagom dođe u kontakt s hladnom površinom, npr. prozorskim staklom, dolazi do njegovog ubrzanog hlađenja pri čemu se višak vodene pare pretvara u tekuće stanje, tj. kondenzira na objektu.

Kondenzacija na prozorima je načešći slučaj

Prozori su najčešće najhladnije površine u prostoriji, stoga će se kondenzacija najprije pojaviti na prozorskom staklu. Temperatura površine stakla tokom hladnijih dana, najčešće je niža od temperature zida. Kako bi se to izbeglo, bilo bi potrebno ugraditi višestruko izolacijsko staklo (niskoemisiono – termopan staklo ). Zbog svoje tipične konstrukcije (staklo + okvir) i funkcije (providnost + mogućnost otvaranja) prozori i spoljna  vrata, najslabiji su toplinski elementi spoljnog  omotača zgrade, te su samim time i potencijalna kritična mjesta za pojavu kondenzacije.



Izolacija ranije

Prije 30-ak godina pojmovi kao što su parna brana, ventilirajući sloj krova i izolacijsko staklo bili su gotovo nepoznati. Tek od energetske krize sedamdesetih godina ljudi postaju svesniji potrebe za uštedom energije, posebno zbog povećanja ciene nafte. Do tada su troškovi grianja bili manji i rietki su domovi bili kvalitetno izolovani. Vayduh je mogao cirkulisati kroz lošije izvedenu stolariju, te je na taj način bilo omogućeno da se spoljni, pretežno hladniji, suvi vazduh , izmjenjuje s toplim, vlažnim vazduhom iz unutarnjeg prostora. Osim toga, oprema naših prostora za život (podovi, ormari, tapete itd.) bili su većinom izrađeni od prirodnih materijala, koji su pak dobro apsorbirali vlagu. Vazduh  u prostorijama bio je puno suvlji nego danas, dakle potencijalno je sadržavao manje vlage koja bi uzrokovala kondenzaciju.

Izolacija danas

Kako bismo spriječili zamagljivanje (kondenzaciju) na prozorskim staklima......Izolacijska stakla, toplinsko-izolacijski materijali, parne brane i termo prekidi na stolariji, osmišljeni su iz razloga da bi zadržali toplinu u prostorijama, ali drugi, neželjeni efekt koji se njihovom primenom javlja, je zarobljavanje vlage u našim životnim prostorima. Vlasnici bi stoga trebali osigurati provetravanje svojih domova i održavati odgovarajuću temperaturu prostora kako bi balansirali količinu vlage u vazduhu.

Kako kontrolisati vlagu u vazduhu?

Jeste li ikada razmišljali koliko se vlage proizvede u prostoriji u jednom danu? Sobno bilje, kuvanje, tuširanje, kupanje, pranje i sušenje rublja uzrokuju zasićenje zraka vodenom parom. Usto, dodatnu vlagu stvaraju ljudi, disanjem i znojenjem. Prosečna četveročlana obitelj u toku jednog dana "proizvede" i pusti u prostor oko 10 litara vode, što je adekvatno većoj kanti vode prolivene po podu svakog dana!! Dugoročno gledano, vlaga u vazduhu može narušiti zdravlje ljudi, uništiti predmete, te uzrokovati razvoj budji. Redovito provetravajte  jedini je način da se takve negativne posljedice spreče.

Ograničite količinu vlage:

• Ako je moguće, ne sušite veš unutar kuće
• Zatvorite vrata od kuhinje I kupatila
• Smanjite količinu sobnog bilja
• Redovito provetravajte  prostor
• Ne dozvolite da količina vlage u vazduhu  prijeđe 45%.
• Ako je moguće, održavajte temperaturu prostorija na određenoj granici, ne ispod 20°

Ispravno provetravanje

...trebali bismo više pažnje usmeriti na redovito provetravanj.Kondenzacija na staklu vaših prozora znak je upozorenja da je potrebno češće provetravanje. Optimalno provetravanje.  postiže se na način da se prozori ostave potpuno otvoreni na 5 minuta barem 3-4 puta dnevno. Ovaj kratki period dovoljan je za izmjenu vazduha, a neće prouzročiti hlađenje namještaja i zidova, tj. povećanje troškova grejanja. Duže otvoreni prozori uzrokovali bi nepotreban gubitak energije u sezoni grejanja. Ukoliko vaš izvor grejanja omogućuje automatsko snižavanje temperature tokom noći, bilo bi poželjno pre spavanja provetriti. prostoriju kako biste izbegli kondenzaciju zbog hlađenja toplog, vlažnog vazduha.

Provetravanje.  je najbolji način sprečavanja kondenzacije na prozorskim staklima!

Dakle, kako bi se izbegla kondenzacija, sobnu temperaturu trebali bismo održavati na konstantnoj temperaturi, ne ispod 20°C, a količina vlage u vazduhu ne bi trebala prelaziti 45%. Osim što takve vrednosti osiguravaju zdrave životne uslove, ova kombinacija gotovo nikada ne izaziva probleme s kondenzacijom, čak ni na najkvalitetnijim prozorskim rešenjima. Obratimo pažnju na redovno provetravanje  i uživajmo u suvim prozorskim staklima!

Нема коментара:

Постави коментар