понедељак, 6. фебруар 2012.

ZAŠTO UGRADITI NISKOEMISIONO STAKLO PUNJENO ARGONOM I KRIPTONOM?

Niskoemisiono staklo, često označavano kao Low-E jeste staklo presvučeno tankim Metalik filmom u cilju poboljšanja termičkih svojstava. Nanešeni film smanjuje prohodnost toplotnih zraka kroz staklo dok istovremeno propušta svetlost. Jednostavnije rečeno, Metalik film reflektuje toplotu natrag u pravcu njenog izvora. To praktično znači da leti toplotni zraci sunca ne prodiru u prostoriju a zimi toplota grejnih tela ostaje zarobljena u sobi. Na ovaj način ostvaruju se velike uštede energije a boravak u prostoriji je mnogo prijatniji. Usput da pomenemo da je pogubno Ultravioletno zračenje primenom ovih stakala znatno reducirano. To će blagotvorno uticati na vašu kožu kao I na vaše zavese koje više neće bledeti od sunca.


U-faktor ili U-value je mera Termičkog učinka ili Termoprovodljivosti prozora, (Windows’s thermal efficiency), bazirana na otporu prema protoku energije. Ako je U-faktor manji to je I Termički učinak prozora bolji. Tri elementa su veoma bitna za poboljšanje termičkih performansi prozora
  1. Unutrašnji razmak između slojeva termoizolacionih stakala
  2. Primena Niskoemisionih stakala
  3. Primena gasa Argona i Kriptona za punjenje prostora između stakala
Punjenje prostora izmedju dva stakla je najčešće argonom. Argon je gas bez boje, mirisa i ukusa. Nezapaljiv je, neutralan u odnosu na druge materijale (Inertan Gas) i neškodljiv za zdravlje.Termička provodljivost Argona je neznatno lošija od vazduha što donekle utiče na ukupni termički bilans. Važno je znati da Argon nema dobra termoizolaciona svojstva na frekvencijama sunčevih zraka već samo u nižem frekventnom opsegu tj. Ima loš Solarni fakor. Punjenje Argonom je efikasno samo ako se primenjuju Niskoemisiona stakla.Argonima 34% manju termalnu provodljivost od vazduha .Iako jedinice ispunjene argonom koštaju malo više,one mogu povećati energetsku vrednost za preko 30%.
Kripton gas  je bolji od Argona u smislu energetske efikasnosti ali se oni znatno manje upotrebljava zato što su dosta skuplji.Kripton ima provodljivost od 0,0051, što je za 63% manje od vazduha.
Svi ovi gasovi su komponente vazduha. Argon čini nešto manje od 1% naše atmosfere i proizvodi se prilično jeftino kao sporedni proizvod vađenja kiseonika iz vazduha. Kripton je prisutan u vazduhu pri koncentraciji cca 1 depo milionu, te su usled ovoga ovi egzotični gasovi daleko skuplji.
Trostruko staklo
Budući da prostor ispunjen vazduhom povećava izolaciju, sledeća faza je trostruko staklo, to jest zastakljenje napravljeno od tri sloja stakla koja su međusobno odvojena sa dva međuprostora.
Ovo rešenje se koristi kada se zahtevaju vrlo niske vrednosti Uw – niže od 1 W/m2K. Međutim, ovo rešenje ima mane zbog debljine i težine stakla, koji se ne mogu uvek na zadovoljavajući način prilagoditi konvencionalnim tehnikama spajanja.
Trostruka izlaciona staklena jedinica (IGU) čija vrednost Ug iznosi 0,6 - 0,7 W/(m2K) ustanovljena je kao standardno rešenje zastakljenja za energetski efikasne prozore. Za potrebe prodaje često se pominju vrednosti Ug do 0,5 W/(m2K) za staklene jedinice koje su ispunjene kriptonom


Нема коментара:

Постави коментар