петак, 20. април 2012.

STAKLENE FASADE

Fasade predstavljaju najupadljiviji deo građevine. Ono što se prvo uoči, što čini prvi vizuelni doživljaj, su: njen izgled, boje, materijal od koga je izrađena i način na koji je oblikovana i usaglašena sa okruženjem.
Dobro dizajnirana i urađena fasada predstavlja pravu preporuku za zanimljiv enterijer i istovremeno sugeriše na kvalitet ispunjenih tehničkih karakteristika.
Građevinski objekti su neprestano izloženi najrazličitijim vremenskim uticajima: ekstremnim temperaturama, kiši, snegu... Lepa i kvalitetna fasada mora da bude sposobna da se suoči sa svim vremenskim uslovima i prirodnim nepogodama.
  • Kvalitet fasade se ocenjuje na osnovu sledećih karakteristika:
  • vrsta izolacije
  • kvaliteta materijala od kojeg je izrađena
  • načina postavljanja.
 Staklene fasade nastale su zbog kombinacije upotrebe različitih materijala, tehnologije i novih mogućnosti gradnje. Služe za spoljno i unutarnje oblaganje objekata te su najbolja estetska i ekonomska rešenja za novogradnju i adaptaciju objekata. Velike staklene površine i moderan dizajn maksimalno se koriste kao prirodan izvor svetlosti. Služe za različite prodajne salone i prostore slične namene.
Ove fasade sastavljene su od samonosivih elemenata izrađenih od aluminijskih profila i stakla. Kombinacijom različitih aluminijskih profila i stakla dobiva se cela paleta načina zatvaranja objekta: zatvaranje kompletnog objekta, zatvaranje samo s jedne strane, zatvaranje s prednje strane ili kombinacija bilo kojeg načina. Na taj način svaki novi objekat dobiva dozu idividualnosti.
Kada je dihtovanje staklenih fasada u pitanju treba znati da nije cilj sprečiti vodu da prođe sa spoljašnje strane u konstrukciju, nego da se voda koja prođe sa spoljašnje strane odvede iz konstrukcije.
Aluminij je kao materijal izrazito krut, ali fleksibilan i tanak. Zbog tih odlika, aluminijske fasade otporne su na različite udare i atmosferske uticaje te osiguravaju brzu i jednostavnu montažu.


Podela staklenih fasada:
  • Najjednostavni oblik, tj. klasična (kontinuirana) fasada
  • Polustrukturalna fasada
  • Strukturalna fasada
  • Tačkasto nošene ( Spider ) Fasade

Klasične fasade

Sistem klasične ( kontinuirane ) staklene fasade formira se tako da staklene panele vidno razdvajaju horizontalni i vertikalnih nosači - Al profili koji su u punoj veličini vidljivi na fasadi, pri čemu formiraju mrežu odnosno raster sa staklenim panelima.Otvarajući otvori - prozori otvaraju se oko vertikalne i/ili oko donje horizontalne ose. Prednosti su dobro zaptivanje, klasično otvaranje ,i jednostavno održavanje, pristupačne cene.




Polustrukturalne fasade

Kod sistema polustrukturalne fasade stakleni paneli dominiraju izgledom fasade, tako da su noseći Al profili skriveni ali se oko staklenih površina javlja Al držač u vidu rama minimalne vidljivosti na fasadi (~2.5cm), vide se samo obodi od kojih je polustrukturalna fasada sastavljena.
U zavisnosti od fasadnog sistema, postoji mogućnost integrisanja otvarajućih polja sa različitim tipovima otvaranja, određenih tipologijom Al profila.




Strukturalne fasade

Strukturalna fasada je, za razliku od polustrukturalne i klasične fasade, sistem fasade bez vidljivih aluminijskih nosivih profila.Strukturalne fasade izvode se tehnikom ljepljenja stakla na aluminijske profile. Time se dobija fasada bez vidljivih aluminijskih profila.
Kod sistema strukturalne fasade, stakleni paneli dominiraju izgledom fasade, dok su Al profili koji nose konstrukciju skriveni iza staklenih površina.
Kod strukturalnih fasada otvaranje prozora se vrši isključivo oko gornje horizontalne osovine prema spolja (od objekta).
Izgled na fasadi je potpuno isti kod otvarajućih, fiksnih i parapetnih delova fasade.
Spoljašnje poklopne i ukrasne maske moguće je oblikovati, bojiti i naglašavati po željama.
Strukturalna fasada obezbeđuje:
  • Maksimalnu zaštitu od od atmosferskih uticaja;
  • Odličnu toplotnu zaštitu (ugodan boravak i leti i zimi), profili koji čine konstrukciju su sa termoprekidom pa se izbegavaju veliki gubici toplote i pojava kondezacije;
  • Maksimalna zvučna zaštita od gradske buke
  • Apsolutnu vodonepropustljivost u ekstremnim vremenskim uslovima
  • Mogućnost upotrebe različitih vrsta i debljina stakala
  • Veliki izbor različitih dekorativnih pokrivnih profila za savemeni estetski doživljaj
  • Velika ušteda jer se neuporedivo manje energije troši na grejanje i hlađenje objekta
  • Odlično zaptivanje i vatrootpornost
Takve prednosti moguće su zahvaljujući izolacionim staklima i specijalnim vrstama stakla za zastitu od veoma visokih kao i od niskih temperatura. Takođe, zahvaljujući i aluminijumskim profilima koji se rade sa prekinutim termickim mostom uz povecanu toplotnu izolovanost punih delova fasade.


Spider Fasade

Spider (spajder) fasade karakteriše način spajanja stakla sa konstrukcijom . Staklene ploče povezane su atraktivnim valjkastim nosačima od poliranog nerđajučeg čelika.
Najpopularniji model spider fasade je Manet construc.Ova fasada nije vodonepropusna, nego se staklene ploče sa spider nosačem vežu za postojeću fasadu. Prednost ove fasade je što se može izvesti u savijenoj formaciji s pravilnim lukom. Takođe, ova vrsta fasade ima visoku toleranciju odstupanja od pravilnih linija što omogućava da se trodimenzionalno obuhvate svi delovi građevine, a isto tako nema dodatnih dilatacija.



Нема коментара:

Постави коментар