петак, 10. јануар 2014.

Toplotni mostovi



Toplotni most ( nazivaju ga još i hladan most ili termički most ) je termin koji se koristi u građevini. To su neke ograničene površine na građevnom elementu gde je povećan prolaz toplote. Javljaju se na spoljnem omotaču  zgrade, i to iz dva razloga: greškama  prilikom projektovanja i greškama u izvođenju. Poznavajući ta dva uzroka gubitka toplote, relativno se jednostavno može pristupiti rešavanju problema – najbolje prevencijom.

Naime, toplota  struji iz područja visoke temperature u područja niske temperature. U useljenoj kući to se događa iznutra prema spolja kroz građevinske dielove.Toplotni mostovi nastaju svuda gde su dielovi na fasadama nedovoljno ili potpuno neizolovani , što po  pravilu rezultira kondenzovanje vodene pare na unutrašnjim površinama. Uz kvalitetnu toplotnu  izolaciju spoljnog dela  zgrade, izbegavanje jakih toplotnih  mostova preduslov  je energetski efikasne gradnje

Zavisno o uzroku povišene toplotne propustljivosti, razlikujemo dvie vrste toplotnih  mostova: geometrijski i konstruktivni toplotni  mostovi. Geometrijski toplotni mostovi su na primer uglovi zgrade, spoj zida na strehu, čeoni prepust i sleme. Što je oštriji ugao  na spoju između dva elementa, možemo reći da je veći toplotni most.Konstrukciski toplotni mostovi su puno ozbiljniji i nastaju tamo gde je prekinut toplotni  omotač zgrade. 

Posledica toplotnih mostova je veća potrošnja energije za grejanje i povećano opterećenje okoline. Čak i sa higijenskog stanovišta , toplotni mostovi mogu biti štetni po zdravlje ljudi. Naime, na površine koje su se ovlažile  usled kondenzacije vodene pare, lepi se prašina, i stvaraju se idealni uslovi za razvoj buđi i i gljivica. Posebno je velika opasnost u prostorijama sa višom relativnom vlagom, kao što su to kupatila i kuhinje. 

Kako bi se izbegli toplotni mostovi, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko bitnih detalja već prilikom projektovanja. Na primer, ugradnji prozora, izradii balkona i nadstrešnica, rasveti i izoliciji  instalacija. O ispravnoj toplotnoj izolaciji poda na tlu ili poda iznad otvorenog ili negrejnog  prostora, o izolaciji krova ili plafona  prema negrejanom tavanu i sl.

Tamo gde se izolacija prekida postaje kritično. Svaki prekid izolacionog sloja predstavlja toplotni most koji pogoršava energetski bilans i dovodi do oštećenja.



Toplotni mostovi koji se često javljaju unutar građevinskog elementa (krovne grede, poprečne letve, sidra i dr.) moraju se uzeti u obzir kod izolacionog koeficijenta (U) određenog građevinskog elementa. Te konstrukcije nazivamo nehomogenim građevinskim elementima. Oni osim povećanih toplotnih gubitaka mogu dovesti i do građevinskih šteta. Doduše, nehomogenost u zidu iza celovite izolacije (npr. s gornje strane plafonske ploče) može se zanemariti ako je izolacija odgovarajuće dimenzionisana.




Нема коментара:

Постави коментар